Afscheidsbonus bij verkoop deelneming valt niet onder deelnemingsvrijstelling

De deelnemingsvrijstelling in de vennootschapsbelasting is mede van toepassing op kosten ter zake van de vervreemding van een deelneming. Dergelijke kosten blijven bij het bepalen van de winst buiten aanmerking. Uit jurisprudentie van de Hoge Raad volgt, dat er een rechtstreeks oorzakelijk verband moet bestaan tussen de kosten en de verkoop van de deelneming. Dat is het geval als het gaat om kosten, die worden opgeroepen door de vervreemding van de deelneming.

Het vereiste rechtstreekse oorzakelijke verband ontbreekt bij kosten, die niet zouden zijn gemaakt als de vervreemding niet had plaatsgevonden, maar die niet hebben bijgedragen aan de totstandkoming van die vervreemding. Dergelijke uitgaven zijn niet nuttig of nodig om tot die vervreemding te komen.

Afscheidsbonussen, die bij de verkoop van een drietal deelnemingen zijn toegekend aan het personeel, zijn geen kosten die zijn opgeroepen door de vervreemding van de deelnemingen. De afscheidsbonussen zijn niet uitgekeerd om tot vervreemding van de deelnemingen te komen. Het oordeel van de rechtbank, dat deze uitgaven niet  aftrekbaar zijn, geeft volgens de Hoge Raad blijk van een onjuiste rechtsopvatting.

Lees ook onze andere artikelen!

Papier telt: vast contract zonder schriftelijke vastlegging kost werkgever geld

Verlaagde btw-tarief van toepassing bij sporten op het strand

Kort kijken, hoog schatten: het hof fluit de inspecteur terug

Parkeerbelasting voor pakketbezorgers per levering beoordelen

Verklaring betalingsgedrag nu ook online aanvragen

Aangifte is impliciet verzoek om doorschuiven verkrijgingsprijs

Minimumloon per
1 januari 2025

Naheffing
omzetbelasting

Mastertitel op
wo-niveau

Akkoord vroeg-pensioenregeling

Vermogensgrens zorgtoeslag 2025